Skifte jobb eller karriere? Personlige konflikter og mellom-menneskelig slitasje skjer, men er det verdens undergang? Er det et nederlag å akseptere ulempene og ubehaget ved å stå i det, eller er det på tide å gå videre?

Personkonflikter og fastlåste situasjoner er en vanlig årsak til å bytte jobb, men det finnes mange grunner til å takke for seg. Hvilke tegn skal vi se etter når det er på tide å ta et oppgjør med egen situasjon? Når bør vi ta et steg til siden, stoppe opp, gå videre, skifte jobb eller karriere?

Skal vi være lojale overfor arbeidsgiveren eller starte prosessen med å søke ny jobb eller et freelance-liv? Dette er ingen oppfordring til hoppe fra “blomst til blomst”, men vi bruker mer tid på jobben enn med familien. Kast ikke bort verdifull tid og energi. Vit når tiden er inne for å gå videre.

Krabbegir er normalt i perioder. Det er når det kommer flere og gjentakende signaler at det er på tide å trå på bremsen. Vi kjenner alle noen som mistrives og klager i årevis uten å gjøre noe med egen situasjon og må bli nedbemannet eller kastet ut for at arbeidslivet skal gi mening gjennom nye muligheter. For at det ikke skal skje med deg kan du nå sjekke om du kjører på rødt lys:

På tide å skifte jobb eller karriere?

7 tegn på at du er klar for ny jobb eller karrière

  1. Du har sluttet å lære og store deler av jobben oppleves som en grå rutine. Du kjeder deg og føler at du ikke lenger har muligheter til å utvikle deg.
  2. Du er uenig i retning – i lederens beslutninger og kjenner at selskapets verdier ikke er forenlig med dine. Det er ødeleggende og helseskadelig både for sjefen og deg over tid.
  3. Du kjenner at lønnen din ikke oppveier for stress og overtid. Du har flere ganger tatt deg selv i å tenke at du er villig til å gå ned i lønn for å få tilbake arbeidsgleden.
  4. Det er lenge mellom entusiasmen, gleden og de morsomme periodene. Spennende prosjekter kompenserer ikke lenger for kjedelige oppgaver.
  5. Du teller dagene til helgen. Når du teller dagene til fredag allerede under Søndagsrevyen og timene til du kommer hjem så snart du kommer på kontoret – er noe feil. En jobb skal være krevende, men den skal også være givende og morsom. Hvis du hater disse timene – enten det er fire timer, førti eller mer – kan ikke et lykkelig liv etter jobben veie opp for det.
  6. Du jobber hardt, legger deg sent, har korte tidsfrister. Du sjekker e-poster på ferie og gjør alt for å levere og prestere. Det er helt ok. Det er når uro og stress blir en permanent tilstand og du ikke har overskudd til å prioritere helsen din, at du må dra i håndbrekket eller bytte livsstil.
  7. Magefølelsen din har fortalt deg en stund at det er på tide å gå videre. Du har en lidenskap du har drømt om å realisere i årevis. Kanskje har du en forretningsidé, lyst til å gjøre noe mer kreativt, eller fantaserer du om å reise på loffen rundt i verden.

Kanskje er punkt 7 det beste utgangspunktet for å skifte gear og gi gass? Det er tross alt bedre å stikke til noe som er bra – enn å rømme fra noe som ikke funker.

Scorer du på flere av disse blinker det rødt. Da skylder du deg selv, familien, sjefen og kolleger å ta en fot i bakken. Det å ta nye valg er ingen fallitterklæring, tvert imot – det er først da du er modig, moden og virkelig voksen.

Les flere artikler:

Ekstrovert, introvert og misforstått?

Slik ble jeg litt klokere med Jungiansk Type Index [ JTI ]

Studenter, stress og psykisk helse. Nytten av Jungiansk Type Index (JTI)

Bytte jobb?

Photo credit: Pixabay.com / PickPik.com