Har vi i isolasjonens tid glemt kunsten å konversere? For etter mange måneder på hjemmekontor er det lett å komme ut av trening.

Det eneste måten å få svar på spørsmålet er gjennom ekte mennesketreff. Du vet den sorten der folk treffes i lovlig størrelse kohorter og kanskje deler en flaske vin – i anstendig avstand. Under pandemien er fysiske møter sjelden vare, så vi gleder oss til disse få og viktige treffene – oppdateringene, de store og små samtalene og en god latter. Kunsten å konversere er det siste vi tenker på i “kampens hete”. Praten går.

Hva skjer når mennesker møtes? Temaene, dynamikken og stemningen. Hva er det som gjør at man etter enkelte møter fylles av energi, inspirasjon, optimisme og glede – og etter andre går duknakket hjem?

Dette ville jeg tenke på. Interesse for kommunikasjon, konversasjon og diskusjon var jo også utgangspunktet til e-boken Retorikk på 60 minutter. Slike møter er gylne anledninger for å reflektere over selve samtalen. Hvert eneste møte, fysisk og digitalt er en mulighet til å lære noe mer og nytt.

Tipsene under er basert på hva jeg synes fungerer, egen læring og erfaring pluss noe jeg personlig skal være bevisst og øve på. Kanskje er det noe annet eller mer som fungerer for deg.  Jeg deler uansett tipsene med deg i tilfelle …

7 tips til gode samtalerKunsten å konversere

  1. Hold samtalen så “lys” som mulig. Klaging på jobben eller alt som er galt med livet, samfunnet og triste hendelser i verden kan være en skikkelig festbrems. Tenk på en artig historie. Folk har en tendens til å tiltrekke seg andre med en positiv holdning, så vær positiv.
  2. Småprat eller «small talk» er tabu for mange, men det er viktig og en slags oppvarming for å komme over den første terskelen til dypere samtaler og diskusjoner. For noen er småprat en tilsynelatende medfødt egenskap, men med litt øvelse bør det ikke være vanskelig for noen å starte en samtale med hvem som helst, hvor som helst.
  3. Hvis du vil gå fra småprat til gode samtaler, må du se etter en mulighet som får deg til å endre tema. Ikke skift “gear” for raskt; vent heller tålmodig på en anledning til å utdype. Tenk på intensjonen og formålet temaene du introduserer.
  4. Spørsmål er vitaminer for gode samtaler. Vær oppmerksom på det som blir sagt og bruk det til å komme videre. Se etter “fortell meg mer” muligheter. Vær spesifikk og nysgjerrig.
  5. Det å være vennlig er selvsagt, men ikke glem det. Ditt vennlighets-nivå kan gjøre eller ødelegge mottakeligheten til den andre. Gå inn i samtalen med et smil og åpent kroppsspråk, øyekontakt, vær mottakelig og bekreftende.
  6. Kom med noe på hjertet. Vær på utkikk etter informasjon som kan deles ved neste møte: et selskap, et foreningsmøte eller vennetreff.
  7. La den andre snakke. Hvis vi i en samtale umiddelbart begynner å dominere med egne anekdoter, kommentarer og forklaringer, kan andre miste interessen. Hold oppmerksomheten. Still spørsmål – lytt, uten avbrytelser. Hvis du opplever at samtalen på et tidspunkt «krymper» eller beveger seg i feil retning – kan du hoppe inn selv. Fortell en morsom historie. Det kan være akkurat det samtalen trenger for å komme inn på et bedre spor.

Denne artikkelen har jeg kalt Kunsten å konversere. Utgangspunktet var et ønske om å skrive kunsten å diskutere – noe som jeg først tenkte i etterkant er to nokså forskjellige ting :-)

Kunsten å diskutere er derfor en artikkel jeg har til gode. Inntil da håper jeg å finne noen å diskutere akkurat det temaet med.

Sitater om kunsten å konversere:

-En måte å forhindre kjedelige samtaler er å si noe politisk ukorrekt

-Ingen setter like stor pris på dine talenter innen konversasjon som din egen hund

-Selvfølgelig konverserer jeg med meg selv. Noen ganger må jeg bare ha råd fra en ekspert

Retorikk på 60 minutter

Photo credit: Pixabay.com