Det er ett spesielt resultat som gjentar seg som viktigst i de årlige undersøkelser i mentorprogrammet for bachelorstudenter på USN. Studenter fra fem ulike campuser på Universitetet i Sørøst-Norge svarer unisont at det viktigste utbyttet har vært å få hjelp av sin mentor til å avdekke sine styrker, motivasjon og engasjement.

Overrasket?

I undersøkelsen spør vi om studentene kan rangere de tre viktigste temaene. Temaer som har gitt mest verdi og utbytte i løpet av programmet. Under ser du rangeringen. Alle temaene scorer høyt, men aller høyest er innsikt i egne styrker.

Det betyr at studentene har våget å være åpne og mentoren har vært tydelig, stilt spørsmål og vært ærlig.

Temaer i mentorprogrammet har vært:

  • Utvikling av CV, LinkedIn-profil og søknad
  • Samtaler om faget og bransjen
  • Kartlagt ulike type jobber som kan være aktuelle
  • Hva som skal til for å lykkes i arbeidslivet
  • Avdekke sterke sider, motivasjon og engasjement
  • Forberedelse og gjennomføring av jobbintervjuer
  • Hvordan jobbe med nettverksbygging

Hvorfor er det å være bevisst egne styrker så viktig?

Å kjenne sine egne styrker og svakheter gir bedre forståelse av en selv og hvordan man fungerer. Å forstå sine styrker gjør deg sterk og klar når situasjoner oppstår. Å kjenne sine styrker gir en god selvfølelse. Å kjenne sine styrker er viktig når man skriver CV, søknad, LinkedInprofil – i jobbintervjuet, som ansatt og som leder – egentlig under hele karrieren.

I utallige artikler om god ledelse, står det at selvinnsikt er selve grunnmuren i godt lederskap. Evnen til å reflektere og kjenne seg selv. Det å være bevisst egne styrker er en viktig del.

Hvordan avdekke egne styrker? Still deg selv disse 5 spørsmålene.

  1. Hva har andre gitt meg tilbakemelding / komplimenter for?
  2. Hva er mine hobbyer, og hvorfor liker jeg å gjøre dem?
  3. Hvilke typer oppgaver tapper meg for energi?
  4. Hvilke tiltak har jeg brukt timer på uten å bli sliten?
  5. Hva er mine verdier, ferdigheter og egenskaper?

JTI – Jungiansk Type Index er er ikke brukt i mentorprogrammet men er et verktøy som avdekker egne preferanser – noe som er spesielt viktig å kjenne til for å vite hva som faller naturlig for deg – hva som fyller deg med energi og hva som kan tappe deg for energi.

5 måter å finne dine styrker

  1. Ikke alle har en mentor eller deltar i et mentorprogram. Du kan allikevel stille de rundt deg spørsmål og be om tilbakmeldinger om dine styrker og egenskaper.
  2. Oppdag din personlighet og dine preferanser. Spør andre, spør deg selv, ta personlighets- og preferansetester.
  3. Når du har fått svar fra ulike  steder, fremhev eventuelle områder som går igjen, eller karaktertrekk som flere har har identifisert og gjentatt.
  4. Sjekk om du er enig. Ferdighetene som dukker opp oftest vil mest sannsynlig være dine sterkeste.
  5. Tenk gjennom og skriv ned de 3-5 tingene du gjør i løpet av en periode. Ta deg tid til å tenke gjennom hva de er og hvorfor du liker / ikke liker dem.

Det å rette oppmerksomhet og bevissthet mot egne styrker er viktig og gir stor uttelling psykisk og i det praktiske i alle fasene av livet, men for deg som er i starten av dine karriere er det spesielt viktig å bli bevisst dine styrker. Bevissthet rundt egne styrker kan bidra til at du kommer raskere ut av startgropa.

Å kjenne sine styrker er viktig når man skriver CV, søknad, LinkedInprofil – i jobbintervjuet, som ansatt og som leder – egentlig under hele karrieren.

Les:

Photo credit: Pexels.com / Freeimages.com