Det er ett spesielt resultat som gjentar seg som viktigst i de årlige undersøkelser i mentorprogrammet for bachelorstudenter på USN. Studenter fra fem ulike campuser på Universitetet i Sørøst-Norge svarer unisont at det viktigste utbyttet har vært å få hjelp av sin mentor til å avdekke sine styrker, motivasjon og engasjement.
Overrasket?
I undersøkelsen spør vi om studentene kan rangere de tre viktigste temaene. Temaer som har gitt mest verdi og utbytte i løpet av programmet. Under ser du rangeringen. Alle temaene scorer høyt, men aller høyest er innsikt i egne styrker.
Det betyr at studentene har våget å være åpne og mentoren har vært tydelig, stilt spørsmål og vært ærlig.
Temaer i mentorprogrammet har vært:
- Utvikling av CV, LinkedIn-profil og søknad
- Samtaler om faget og bransjen
- Kartlagt ulike type jobber som kan være aktuelle
- Hva som skal til for å lykkes i arbeidslivet
- Avdekke sterke sider, motivasjon og engasjement
- Forberedelse og gjennomføring av jobbintervjuer
- Hvordan jobbe med nettverksbygging
Hvorfor er det å være bevisst egne styrker så viktig?
Å kjenne sine egne styrker og svakheter gir bedre forståelse av en selv og hvordan man fungerer. Å forstå sine styrker gjør deg sterk og klar når situasjoner oppstår. Å kjenne sine styrker gir en god selvfølelse. Å kjenne sine styrker er viktig når man skriver CV, søknad, LinkedInprofil – i jobbintervjuet, som ansatt og som leder – egentlig under hele karrieren.
I utallige artikler om god ledelse, står det at selvinnsikt er selve grunnmuren i godt lederskap. Evnen til å reflektere og kjenne seg selv. Det å være bevisst egne styrker er en viktig del.
Hvordan avdekke egne styrker? Still deg selv disse 5 spørsmålene.
- Hva har andre gitt meg tilbakemelding / komplimenter for?
- Hva er mine hobbyer, og hvorfor liker jeg å gjøre dem?
- Hvilke typer oppgaver tapper meg for energi?
- Hvilke tiltak har jeg brukt timer på uten å bli sliten?
- Hva er mine verdier, ferdigheter og egenskaper?
JTI – Jungiansk Type Index er er ikke brukt i mentorprogrammet men er et verktøy som avdekker egne preferanser – noe som er spesielt viktig å kjenne til for å vite hva som faller naturlig for deg – hva som fyller deg med energi og hva som kan tappe deg for energi.
5 måter å finne dine styrker
- Ikke alle har en mentor eller deltar i et mentorprogram. Du kan allikevel stille de rundt deg spørsmål og be om tilbakmeldinger om dine styrker og egenskaper.
- Oppdag din personlighet og dine preferanser. Spør andre, spør deg selv, ta personlighets- og preferansetester.
- Når du har fått svar fra ulike steder, fremhev eventuelle områder som går igjen, eller karaktertrekk som flere har har identifisert og gjentatt.
- Sjekk om du er enig. Ferdighetene som dukker opp oftest vil mest sannsynlig være dine sterkeste.
- Tenk gjennom og skriv ned de 3-5 tingene du gjør i løpet av en periode. Ta deg tid til å tenke gjennom hva de er og hvorfor du liker / ikke liker dem.
Det å rette oppmerksomhet og bevissthet mot egne styrker er viktig og gir stor uttelling psykisk og i det praktiske i alle fasene av livet, men for deg som er i starten av dine karriere er det spesielt viktig å bli bevisst dine styrker. Bevissthet rundt egne styrker kan bidra til at du kommer raskere ut av startgropa.
Å kjenne sine styrker er viktig når man skriver CV, søknad, LinkedInprofil – i jobbintervjuet, som ansatt og som leder – egentlig under hele karrieren.
- Fra student til jobb og karriere. Skaff deg en mentor?
- 7 grunner til å skaffe seg en mentor
- Lynkurs i JTI
- Ny jobb? Slik benytter smarte medarbeidere tiden
- Jobbintervju? Slik forbereder du deg
Photo credit: Pexels.com / Freeimages.com