På jakt etter drømmejobben?
Du har sendt utallige CVer og søknader og vært i intervjuer uten resultater. Du har opplevd å ikke engang få svar. Du har møtt hard konkurranse om en jobb og blitt avvist. Igjen og igjen. Dette kan gi selvtilliten en knekk. Det å sende ut tilfeldige CVer kan gi deg noen intervjuer, men du kaster bort tiden.
Jobbsøking er en JOBB i seg selv – og krever en plan.
For å finne drømmejobben må du først vite hva du drømmer om. Er du heldig har du visst hva du skal bli fra du var liten, men mange har det ikke. Er du en av dem som ikke vet, kjør en «workshop» med deg selv før du tar neste skritt. Hva er ingrediensene i din drømmejobb? Diskuter tankene dine med en klok venn, en erfaren person, en karriereveileder eller mentor.
Bli bevisst dine styrker og personlige egenskaper, lag en god CV og en oppdatert LinkedIn profil og vær synlig. Da har du det beste grunnlaget for å både finne, bli funnet og lande drømmejobben.
Det er viktig å definere kriteriene i jobben du søker, sørg allikevel for et lite slingringsmonn. Kan det være at du er for bastant i kravene og kriteriene dine?
3 forutsetninger for å finne drømmejobben
- Lag en beskrivelse av drømmejobben.
- List opp dine personlige egenskaper.
- Legg arbeid i CV og LinkedInprofil.
Beskriv drømmejobben
I stedet for å ta utgangspunkt i et yrke, tenk først på hvordan du vil at jobben din skal være. Hva den skal inneholde, hva du liker, hvilket miljø du vil trives i og hva du motiveres av. Begynner vi i feil ende? Hva med å plukke ut 3-5 virksomheter med en verdier, kultur og arbeidsmiljø du tror kan passe for deg?
Her er noen ledetråder:
- Hva må på plass for at du skal glede deg til å gå på jobben?
- I hvilke situasjoner får du vist hva du kan?
- Når er du entusiastisk og motivert?
- Hvordan beskriver du miljøet der du vil jobbe?
- Hva er viktig for deg i denne fasen av livet?
Dine svar på punktene over vil hjelpe deg å bli tydeligere på retning og gjøre det enklere å utarbeide CV og LinkedIn profil. De vil også være et godt utgangspunkt for å gi et klart og gjennomtenk svar i fremtidige intervjuer når en mulig arbeidsgiver stiller de samme spørsmålene.
Lag en liste over dine personlige egenskaper
Dagens arbeidsgivere legger mer vekt på personlige egenskaper enn tidligere, men har du denne innsikten om deg selv?
Ikke noe nytt, men arbeidslivet er i større endring enn noen gang og det legges også vekt på andre typer personlige egenskaper enn tidligere. Her er holdninger og sosiale ferdigheter spesielt viktig. Her er noen eksempler:
Serviceinnstilt – løsningsorientert – respektfull – tillitsvekkende – åpent sinn – endringsvillig – kreativ – miljøskaper.
Les stillingsannonser
Når du søker etter en jobb, les ulike stillingsbeskrivelser. Det kan føles som en tidkrevende aktivitet, men det vil faktisk spar – noe annet skinner gjennom.
Når du leser stillingsbeskrivelser, finner du ut hvilke jobb er som passer dine egenskaper, ferdigheter, utdanning og erfaring. Ved å vite hvilke jobber du er kvalifisert for, får du mer tid til å rette din oppmerksomhet på dem og du vil bruke mindre tid på jobber som ikke er i din gate.
Lag en god CV og et engasjerende følgebrev
Din CV og følgebrev er viktig for å få oppmerksomhet hos mulige arbeidsgivere. De er din måte å introdusere deg selv på og overbevise dem om at du er den beste kandidaten til stillingen.
- Sørg for en god formatering – fri for skrivefeil
- Fortell din «fremtidige» arbeidsgiver hvem du er
- Fortell hvorfor du er kvalifisert for denne jobben (gi eksempler)
- Fortell hvorfor du er mer kvalifisert enn andre søkere (gi eksempler)
Send ikke ut samme CV og følgebrev til alle, lag flere versjoner som reflekterer og refererer til kravene i jobbene du søker på. Eksperimenter gjerne med KI – kunstig intelligens kan gi innspill og gode ideer til form og format, men pass på at det er din “stemme”, noe annet gjennomskues fort.
Bygg nettverk
Det er viktig å bygge nettverk slik at du blir eksponert for mange jobbmuligheter. Det er mange jobber som ikke er annonsert, og hvis du ikke har et nettverk, får du ikke vite om dem. Be om å bli introdusert for personer som kan være viktig for deg på veien mot drømmejobben. Ha en god og komplett profil og vær synlig på LinkedIn. Benytt også muligheten til å legge inn informasjon om deg selv på Facebook. Mange vil også sjekke profilen din der.
Du har definert ingrediensene i drømmejobben, plukket frem dine unike egenskaper og ferdigheter og skrevet CV og LinkedIn profil. Så nå er du klar for å finne drømmejobben.
For dersom disse øvelsene er gjort i forkant er det langt enklere. Det neste er å finne frem til bransjer og virksomheter du kan tenke deg å jobbe for. Søk dem opp på LinkedIn, Twitter og Facebook og følg bedriften slik at du får med deg all informasjon de publiserer. Knytt deg opp eller følg nøkkelpersoner, gjør deg synlig, del kompetanse, artikler og start dialogen. Meld deg inn i aktuelle LinkedIn fag- og interessegrupper. Når du er på jakt etter en jobb, fortell om det. På den måten blir du en av de første kandidatene de tenker på når ansettelsesprosessen begynner.
Alle kjenner Finn.no, men visste du at LinkedIn har en egen jobbportal under menyen Stillinger som du kan ta i bruk? Legg inn dine karriereinteresser og få opp alle stillinger som passer til de kriteriene. Her kan du aktivt søke på en stilling. Bedriften vil se informasjonen og søknaden din via LinkedIn og kan også sjekke LinkedIn profilen din direkte.
Lykke til i jakten på drømmejobben!
Artikkelen er et utdrag fra e-boken Jobb & karriere på 60 minutter (bildet)
Les også:
Hun knuste glasstaket og fikk drømmejobben
Photocredit: Pixabay.com / Pikist.com/