Hørt om IKIGAI? Ikigai er ikke en oppfinnelse, men en filosofi utviklet over tid i japanske kultur. Gjennom alle tider har mennesker søkt etter hensikt og mening med livet. Ikigai handler ikke bare om å finne, men om å finne det som gir glede, og det er denne gleden du skal hige etter.

Så litt jobbing altså, du får med andre ord ikke utdelt en «meningen med livet» fra oven, du må selv finne mening i eget  liv.

Ikigai handler om å finne en balanse mellom

  • det du elsker
  • det du er god til
  • hva verden trenger
  • og hva du kan få betalt for

Tim Tamashiro forfatter, foredragsholder, artist og tidligere radiovert har skrevet boken «How to Ikigai: Lessons for Finding Happiness and Living Your Life’s Purpose» på Amazon og her er et utdrag fra boken.

7 læringspunkter fra boken “How to Ikigai: Lessons for Finding Happiness and Living Your Life’s Purpose” av Tim Tamashiro

1. Lidenskap – jeg elsker

Ikigai

Noter nøkkelord for hver overlappende sirkel. Slik kan du avdekke ditt IKIGAI; dvs. din retning og mening i livet som gir deg energi og motivasjon. Illustration: www.ikigaitest.com/nb/

Å finne din Ikigai begynner med å identifisere hva du elsker å gjøre. Tim Tamashiro understreker viktigheten av å engasjere seg i aktiviteter som gir deg glede og tilfredsstillelse.

Eksempel: hvis du liker å tegne og male, sett av tid til å male hver uke – det vil gi deg en glede og en følelse av mening.

2. Styrker – jeg er god til

Det være klar over dine styrker og ferdigheter er avgjørende i jakten på å finne din Ikigai. Boken oppfordrer leserne til å reflektere over hva de er naturlig gode på og hvordan disse styrkene kan brukes til å bidra for andre.

Eksempel: Kanskje er du en god lytter og kan bruke denne (sjeldne) evnen til å støtte venner og familie i vanskelige tider?

3. Verdier – min lidenskap er

Det å leve i tråd med dine kjerneverdier er essensielt for å oppnå en følelse av hensikt. Tamashiro påstand er at når handlingene er i samsvar med overbevisningene, oppleves større tilfredshet og en dypere forbindelse til din Ikigai.

Eksempel: Hvis ærlighet er en av dine verdier, vil det å være ærlig i alle situasjoner gi deg en følelse av integritet og ro.

4 Bidrag – verden trenger

En stor del av Ikigai er innvirkningen du har på andre. Boken understreker viktigheten av å finne måter å tjene og bidra utenfor deg selv. Å hjelpe andre forbedrer ikke bare din egen følelse, men også dine relasjoner.

Eksempel: Frivillig arbeid i en lokal organisasjon gir følelse av tilhørighet og mening.

5. Livslang læring

Tamashiro oppfordrer til en innstilling preget av kontinuerlig vekst og læring. Ved å være nysgjerrig og åpen for nye opplevelser, kan du tilpasse og utvikle deg, noe som er viktig for å oppdage og pleie din Ikigai over tid.

Eksempel: ta et kurs i noe du alltid har vært interessert i, som fotografering eller matlaging.

6. Mindfulness

Å være til stede og oppmerksom i hverdagen kan hjelpe deg med å koble deg til din Ikigai. Boken oppfordrer leserne til å rendyrke mindfulness-praksiser, som meditasjon eller dagbokskriving, for å bli bevisst og tydelig om hva som virkelig betyr noe.

Eksempel: Å starte dagen med noen minutter meditasjon kan gi deg en følelse av ro og fokus.

7. Balanse og harmoni

Å finne din Ikigai innebærer å skape en balanse mellom ulike sider av livet, inkludert arbeid, relasjoner og personlige interesser. Tamashiro understreker viktigheten av harmoni i disse områdene for å oppnå generelt velvære og tilfredsstillelse.

Eksempel: Sette av tid til både jobb og familie opprettholder en sunn balanse og tilfredshet.

Å finne din Ikigai krever tid, refleksjon og innsats, men det er verdt tiden. Ikigai er ikke et mål i seg selv, men en løpende prosess – der små skritt hver dag mot å leve et liv i tråd med det som er viktig – vil gi en opplevelse av dybde, tilfredshet og lykke – også underveis.

Les en e-bok

Photocredit: www.Pixabay.com
Photocredit: https://ikigaitest.com/nb/