Sliten, overveldet og oppgitt? Ikke fortvil. Du ikke er ikke alene om å kjenne på stress. Det plinger i telefonen, innkurven er full og frister nærmer seg. Du løper fra møte til møte og to-do listen tar aldri slutt.
Travelheten avler feil og tabber. Selv har jeg bulket bilen, mistet briller og bankkort og gitt ordtaket «hastverk er lastverk» nytt liv og mening. Travelheten gjør at vi overser detaljer og mistolker informasjon og gjør at oppgavelisten blir enda lenger.
Med andre ord; det er all grunn til å roe ned. Ja, det er lett å si. Selv har jeg brukt flere år på å finne gode løsninger og gjøre disse til en fast vane. Ja, for stress og travelhet er ikke en ny oppfinnelse. Det er bare at det nå er andre ting som spiser av vår dyrebare tid. For egen del fant jeg mange løsninger som virker for meg. Det kan være alt fra å endre mindre ting i hverdagen til å gjøre større livsendringer. Det å flytte til en øde øy eller adoptere bort barna var ikke et alternativ :-)
7 tips for å ta “rotta” på et liv med stress
1. Hvem kan du delegere til? På jobben ligger det i rollenes natur å kunne delegere, men utnytter vi denne muligheten godt nok? Mange synes det er vanskelig å delegere eller gi fra seg oppgaver, men husk at kan være en viktig del av utviklingen til en medarbeider eller kollega. Ja, det gjelder også tenåringsbarn. Mor må ikke gjøre alt, selv om mor vet og kan best. Gjør barna en tjeneste – la delegeringen være en del av oppdragelsen.
2. Strukturer hverdagen. Del opp i Haster – Haster ikke. Viktig – ikke Viktig. Lag oppgavelister dagen før. Mange vektlegger oppgaver likt. Står det «tørke støv» og «levere skatteligningen» på samme oppgaveliste har de ulik viktighet og konsekvenser. Tenk gjennom hva som er viktigst for deg. Det å kjenne egne verdier – gjør det enklere å styre prioriteringslisten.
3. Stopp multitasking. Gjør en ting om gangen. Skal du levere skatteligningen er det kun det og bare det, du gjør den neste timen. Blokker ut denne tiden, det gir ro og din oppmerksomhet og øker muligheten for at ting blir riktig. Følg det japanske ordtaket – «gjør det riktig første gangen … «Tid spart og færre strafferunder.
4. Vær til stede. Stress gjør at vi hører etter med et halvt øre. Informasjon forsvinner, og misforståelser oppstår. Vi har alle sagt «men, jeg trodde du mente at …». Still kontrollspørsmål. «Så, det du sier er at vi skal møtes hjørnet kl. 19?» Kontrollspørsmål har reddet eget skinn mang en gang – jobb og privat.
5. Det er en tid for alt. Travlest er det for små familier med jobb, skole, trening, bursdager, klesvask og handling. Løft blikket. Sydenturer, koseklubber, kino, teater og hudpleie – kan vente. Mange vil ha alt hele tiden. Lær deg kunsten å si nei. Lær deg kunsten å velge vekk.
6. Velg dine kamper. Tenk gjennom hva du kan gjøre noe med og like viktig; hva du ikke kan gjøre noe med. Kanskje det ikke er tiden for å redde verden når du løper som fortest rundt i hamsterhjulet? Meld deg ut av dramatikk, intriger og konflikter. Stress kan få oss til å si og gjøre noe som skader oss selv og andre. Gjør deg selv en tjeneste og spar mental og følelsesmessige energi ved overhøre og overse og tenk gjennom hvem du vil bruke tid med.
7. Hent deg inn. Dette burde kanskje vært punkt 1. Det tok meg mange år å forstå kraften i pausen. 2 min. avbrekk, gjør susen. Finn ro. Livskvaliteten lider nå hodet koker og hjertet banker vilt.
Finn tilbake til søvnen. Hvordan? Reduser ambisjonene og praktiser mindfulness. I travle perioder har jeg en favoritt på YouTube som jeg lytter til i 15. min. Kutt ut overtenking. Pust inn frisk luft. Eller følg filosofen Arne Næss sitt råd. -Går du i skogen og på fjellet trenger du ikke lykkepiller.
Free photo on Pixabay.com
De 7 tipsene for å håndtere stress koker egentlig ned til dette
“Ta deg sammen». Vær ikke et offer for bombarderingen utenfra. For tar du ikke grep er kostnaden utbrenthet, dårlig helse og familieliv.
Finn tilbake til essensen i deg. Du kom ikke til jorden for å administrere deg selv og de rundt.
OG livet blir ikke lenger selv om du lever fort.
Les flere artikler om personlig utvikling
- Lei av misforståelser? 9 ting å tenke på
- 5 tips til et bedre liv
- Andres suksess. Glad eller misunnelig? – 7 tips
- Store livsendringer? Livet er ikke for nybegynnere
Flere artikler? Gå inn på Blogg og klikk på Personlig Utvikling