Samfunnet åpnes med museskritt, men veien videre er usikker. Er smittetoppen nådd eller må vi ta et steg tilbake? Livet er med ett uforutsigbart. En mentor kan være del av svaret for å være best mulig rustet i krisetider.

Vi trenger alle ei hånd å holde i. Jørn Hoel skulle bare visst hvor sant (og farlig) det skulle bli – da han sang «Ei hand å holde i» i 1988. (Den gangen var muligens smittevernreglene ikke funnet opp :-)

Sliter du på det private planet – er en klok og god venn gull verdt. Er dine utfordringer relatert til arbeidslivet er en erfaren mentor den beste strategien. Vi vet at en mentor er viktig i tider med vekst og utvikling – men vi vet også at en mentor kan være helt avgjørende i krisetider. Ikke gjør deg avhengig av lederen din nå. Gode ledere følger opp under permitteringen, men gode leder kan uansett ikke være alt. Mange har heller ikke gode ledere.

En mentor er en diskusjonspartner, en person som lytter, skaper tillit, trygghet og som ikke har sin egen agenda. En person som er der for deg, dine bekymringer og din vei videre.

Mentorer har ikke alle svarene – ingen har det i krisetider. En mentor trenger å være empatisk, lytte og stille spørsmål som hjelper deg til å tenke og reflektere. Dersom din mentor er en senior er også sjansene større for at vedkommende husker den «kalde krigen», boligkrakk, dot.com, finanskriser, naturkatastrofer, aids, sars og ebola og har derfor verdifulle erfaringer å dele.

5 ting en mentor kan hjelpe med i krisetiderEn mentorrelasjon kan løfte deg videre

En mentor kan ikke trylle bort den negative effekten av pandemien, men kan bidra med å se dine egne ferdigheter, egenskaper og ressurser – noe som vil hjelpe deg stå i situasjonen:

  1. Utvikle gode rutiner god arbeidsmoral og produktivitet
  2. Gi råd for å utvikle et fleksibelt tankesett
  3. Hvordan lede seg selv og eventuelt andre
  4. Viktigheten av nettverk og samarbeid
  5. Diskusjonspartner for kompetanseutvikling og karrieremuligheter

Hva får en mentor selv ut av en mentorrelasjon?

Mentoring er ikke bare verdifullt for de som har en mentor. Mentorer har også stort utbytte av å støtte andre. I undersøkelser vi har gjort i mentorprogrammet på Universitetet i Sørøst-Norge for bachelorstudenter, bekreftes det fra mentorers perspektiv følgende:

  • De får anerkjennelse for sine kunnskaper, ferdigheter og prestasjoner
  • De opplever personlig og profesjonell tilfredshet med å hjelpe andre – en sjanse til å gi noe tilbake
  • Det å dele erfaringer og ideer bidrar til å øke egen selvtillit
  • De opplever at mentoring utvikler egne lederegenskaper
  • De får en mulighet for å utvide nettverket sitt

Hva om du ikke er medlem av et mentorprogram?

Her er noen tips fra Harvard Business Review

  1. Uttrykk målet ditt og dine spesielle behov
  2. Beskrive din ideelle mentor
  3. Sjekk ut nettverket ditt – ikke bare dine førstekontakter
  4. Send forespørselen – vær kort og konsis
  5. Avklar begges forventninger i mentorrelasjonen
  6. Den som har en mentor (adept) tar ansvar for fremdrift, avtaler, agenda og oppfølging.

Er du en erfaren person med overskudd og kapasitet akkurat nå? Ta gjerne initiativ og gjør deg tilgjengelig. Det er verdifullt å være en del av et mentorprogram, men det er ikke avgjørende for å lykkes. Det handler kun om gode lederegenskaper, et ønske om å bidra og et åpent sinn.

Jeg er selv faglig prosessleder i mentorprogrammet på Universitetet i Sørøst-Norge og bidrar gjerne med råd, veiledning og prinsipper for vellykkede mentorrelasjoner.

Lykke til!

Les også:

Likte du tipsene? Da vil du også like e-boken Ledelse på 60 minutter. Les mer om e-boken HER

Feature photo: Unsplash.com – Joshua Clay

Photo: Worried Girl Worried girl: Pixabay.com  – Ryan McGuire